Følregistrering

Når Føllet er født er der fire ting du skal gøre:

1. Føllets fødsel skal anmeldes til DSAH.
2. Dyrlægen skal udtage hårprøve, udfylde mærkeskema og chipmærke føllet.
3. Du skal udfylde og underskrive mærkeskema.
4. Betale faktura på registrering.

Føllets fødsel anmeldes til DSAH
Anmeldelsen foretages på den nederste del af bedækningsattesten, som du har modtaget fra hingsteholder, da hoppen blev bedækket. Føllet bør anmeldes inden 30 dage efter fødsel. Anmeldes føllet senere end 30 dage udløses et forhøjet gebyr på følanmeldelsen.

Når du har følanmeldt, sker dette fra DSAH:
Når du har følanmeldt dit føl ved at indsende bedækningsattesten, får du straks efter et brev fra DSAH med en bekræftelse på evt. godkendelse af navn, samt et mærkeskema + plastpose.


Dyrlæge udfylder bagside, og du udfylder og underskriver forsiden.
Dyrlæge udfylder bagside, og du udfylder og underskriver forsiden.

Mærkeskemaet skal udfyldes af dyrlægen, som så samtidig chipmærker føllet og udtager en hårprøve til DNA.
Du kan vælge dyrlægen til at mærke dit føl eller en af identitetsmærkerne fra SEGES. Tilmelding hos SEGES findes på deres hjemmeside.
Det er meget vigtigt, at dyrlægen udfylder skemaet korrekt. Angiver hestens farve og aftegn samt tegner alle hestens hvirvler ind. Hvide aftegn med underliggende kødfarvet skind udfyldes med rød farve, øvrige aftegn omkranses med rødt. Husk at hesten skal chipmærkes i forbindelse med udtagelse af hårprøve, eller allerede isat chip aflæses. Samtidig udtages der en hårprøve på min. 50-60 hår fra man eller hale, som puttes i den medsendte pose. Det er vigtigt at hårrødderne er med samt, at hesten er tør, når prøven tages.

Husk at krydse af om der ønskes SCID og CA test, samt om føllet ønskes udelukket fra konsum og endelig at underskrift på forsiden af mærkeskemaet.
Avler/ejer kan ejerskifte føl uden gebyr, hvis det sker i forbindelse med registrering.
DSAH udsteder hestepas og ejercertifikat på dit føl, når vi har modtaget :
Mærkeskema og hårprøve.
Når DSAH har modtaget besigtigelsen retur, vil der blive sendt en faktura på registrering og evt. SCID og CA.

Når betaling er modtaget, vil hårprøven blive sendt til DNA-analyse.
Bemærk at betaling for registrering skal være DSAH i hænde, hurtigst muligt eller senest 9 måneder efter fødselsdatoen for at hesten kan forventes færdigregistreret i henhold til lovgivningen.
Efter DNA-afstamningskontrollen er færdig vil der blive udfærdiget registreringsbevis samt hestepas. Afstamningskontrol samt udfærtigelse af hestepas og registeringsbevis tager min. 2- 3 måneder. Bemærk at ifølge ny lovgivning kan føl ikke transporteres fra fødselsstedet eller behandles med receptpligtig medicin uden hestepas.

Det er jf. loven avlers ansvar, at føllet er følanmeldt maks. 10 mdr. gammel og identificeret senest 12 mdr. gammel. Der gælder særlige regler/lovgivning samt ekstra gebyre, hvis føllet anmeldes ældre end 10. mdr. gammel.

Hvis føllet er dødt/dødfødt, udfyldes følanmeldelsen og indsendes til DSAH, der er ingen gebyr for indberetninger af døde føl