Genetiske sygdomme hos araberen

Der er fire kendte genetiske forhold hos arabiske heste, som normalt resulterer i død eller
aflivning af de berørte dyr.

Disse er:

Svær Kombineret Immundefekt Disorder (SCID) (test foreligger)
Cerebellær Abiotrophy (CA) (indirekte markør test til rådighed)
Lavendel Føl Syndrom (LFS) (test foreligger)
Occipital atlanto‐Axial Misdannelser (OAAM) (test endnu ikke tilgængelig)

To andre betingelser for hvilke, der endnu ikke er tilgængelige prøver, er Juvenil Epilepsi
Syndrome (JES) og Luftsækmykose Tympany (GPT), sidstnævnte forekommer også i andre racer.
Disse er normalt ikke dødelig, men kan være invaliderende, hvis de ikke behandles. Yderligere
forskning er nødvendig for at afgøre, om GPT også er en genetisk sygdom.

Svær Kombineret Immundefekt Disorder(SCID)

Et føl ramt af SCID er født uden immunsystem, og generelt dør føllet af en opportunistisk
infektion, såsom lungebetændelse, normalt før føllet opnår en alder af fem eller seks måneder.
Opdrættere, der har mistanke SCID kan få føl eller begge forældre gentestet, og hvis føllet testes positive kan man vælge aflivning for at forhindre yderligere lidelse.
Da SCID er en autosomal recessiv sygdom, vil parringer mellem to fri dyr såvel som parringer
mellem en fri og et bærer dyr aldrig producere et angrebet dyr.

Cerebellær Abiotrophy (CA)

Cerebellær Abiotrophy (CA), også kaldet cerebellare kortikale abiotrophy (CCA), er en
neurologisk sygdom, der findes hos Araberheste og nogle andre racer, sygdommen påvirker de neuroner i lillehjernen også kendt som Purkinjeceller, dette bevirker at cellerne dør. Kort sagt, uden Purkinjeceller, mister et dyr sin fornemmelse af rum og afstand, hvilket gør balance og koordination vanskelig. I de fleste tilfælde, begynder neuronerne at dø ud kort efter at dyret er født og tilstanden bliver gradvis synlig oftest inden dyret er seks måneder gammel, dog kan det forekomme at dyret er noget ældre, før ejeren bemærker en problemet.
Et angrebet føl er normalt født uden nogen kliniske tegn, men efter 6 uger og endda så sent som op til 18 måneder efter fødslen kan påfaldende symptomer observeres: Så som en parese lignende hovedrysten kaldet 'intention rystelser «, der kun rammer hovedet og ikke nakken eller kroppen, dette er især mærkbar når føllet forsøger at fokusere på noget.
Da CA er en autosomal recessiv sygdom, vil parringer mellem to fri dyr såvel som parringer mellem en fri og et bærer dyr aldrig producere et angrebet dyr.

Lavendel Føl Syndrom (LFS)

Lavendel Føl Syndrom (LFS), også kaldet Coat Colour Fortynding Dødelig (CCDL). Lavender føl er kendetegnet ved en unik pels farve og neurologisk dysfunktion, som efterlader dem ude af stand til at stå. Berørte føl aflives som regel efter et par dage. Fordi LFS er relativt sjældent, er der meget lidt i den veterinære litteratur om dette. Animal Health Diagnostic Center på Cornell University College of Veterinary Medicine i USA har for nylig meddelt, at en genetisk test for Lavender Føl Syndrom er nu tilgængelig.
Da LFS er en autosomal recessiv sygdom, vil parringer mellem to fri dyr såvel som parringer
mellem en fri og et bærer dyr aldrig producere et angrebet dyr.

Occipital atlanto‐Axial Misdannelser (OAAM)

Occipital atlanto‐Axial Misdannelser (OAAM). Dette er en tilstand, hvor halshvirvler smelter sammen i nakken og i bunden af kraniet, og derved komprimere rygmarven. Selvom det er sjældent, er det blevet konstateret i arabiske heste samt andre heste racer samt en række andre husdyr. Symptomerne varierer fra mild inkoordinering til lammelse af både for‐ og bagben. Nogle ramte føl kan ikke komme op og die, og hos andre kan symptomerne ikke ses før efter flere uger.
Dette er den eneste cervikale rygmarvs defekt som kan ses hos heste som er under 1 måned gammel. Røntgen eller obduktion kan diagnosticere tilstanden. Der er ingen genetisk test for OAAM, og betingelsen er ikke veldokumenterede på nuværende tidspunkt. Der er nogle forskere, der mener, at det er en medfødt defekt, der opstår i fostrets udvikling, mener andre det kan have en arvelig komponent, og også være en autosomal recessiv.

Forklaringer på enkelte medicinske ord:
Autosomal ‐ Ikke kønsbetinget. Sidder altså ikke på kønskromosomerne
Resesiv ‐ Ikke dominerende arveanlæg. Skal forekomme dobbelt i et kromosompar
Cervikal ‐ Nakkehvirvler